Miód z kwiatów Mniszka Lekarskiego
Poprawia trawienie, wzmacnia organizm, znakomity do słodzenia herbaty przy przeziębieniach
Składniki
30 dag płatków mniszka
1 cytryna
1 pomarańcza
1-2 goździki
1 kg cukru.
Przygotowanie
Płatki mniszka ułożyć w słoju i zalać wrzątkiem (1 litr). Zostawić na 3 dni. Odcedzić. Pomarańczę i cytrynę obrać, pokroić, dodać cukier i goździki. Dodać odcedzony płyn z płatków. Gotować na niewielkim ogniu aż zgęstnieje. Rozlać do małych szklanych słoiczków. Szczelnie zamknąć.
Właściwości Lecznicze
Syrop z mniszka lekarskiego jest skarbnicą witamin, minerałów i innych substancji, które mają działanie prozdrowotne, w związku z tym może być stosowany w leczeniu wielu dolegliwości.
• układ oddechowy – kaszel, chrypka, stany zapalne jamy ustnej i wszelkie infekcje dróg oddechowych (działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne)
• układ pokarmowy miód z mniszka stymuluje produkcję soków żołądkowych i poprawia trawienie
• infekcje dróg moczowych – ze względu na działanie moczopędne syrop z mniszka łagodzi schorzenia pęcherza, nerek i kamicy moczowej
• leczenie schorzeń wątroby (np. po przebyciu WZW czy marskości wątroby) i woreczka żółciowego
• leczenie miażdżycy
• łagodzenie stanów zapalnych skóry i przyśpieszenie gojenia się ran
• oczyszczanie organizmu z toksyn
Kto nie może stosować syropu z mniszka lekarskiego?
Syropu z mniszka lekarskiego nie mogą zażywać osoby zmagające się z wrzodami i nadkwasotą żołądka. Z porady lekarza powinny skorzystać także osoby cierpiące na niedrożność jelit czy dróg żółciowych. Ze względu na dużą zawartość cukru, nie mogą go stosować także cukrzycy.