Czas na kurki!

11 Wrz 2019 Domowa apteczka Udostępnij na FB   

Czas na Kurki! Te smaczne grzyby oprócz walorów smakowych mają moc właściwości prozdrowotnych. Oto jeden z nich, przepis na nalewkę i susz z kurek.

Nalewka z kurek na wódce (dla osób dorosłych)
(proporcje dla jednej osoby)
Kuracja przeciwpasożytnicza na robaki ludzkie każdego gatunku.
Sposób przygotowania:
Niewielką garść kurek bardzo dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, drobno pokroić, aby otrzymać ilość o zawartości dwóch – trzech łyżek stołowych. Pokrojone kurki wsypać do słoika (200ml), zalać 150ml wódki i zakręcić pokrywkę. Słoik podpisać „nalewka z kurek”, (aby ktoś się nie pomylił) Odstawić do lodówki, ponieważ nalewka powinna dojrzewać w stałej temperaturze 6-8 stopni w okresie 14 dni. Nalewki nie filtrować, a przed każdym spożyciem wstrząsnąć. Pić przed snem po 1 łyżeczce nalewki (uważać, aby do spożywanego płynu nie przedostały się pokrojone grzybki). Po upływie 14 dni nalewkę trzymać w ciemnym miejscu, w temperaturze pokojowej.

Newsletter

Szansa Dla Zdrowia 2018