Spirulina - „superpożywienie” które jedzą kosmonauci

2 Mar 2018 Zdrowa kuchnia superfood, spirulina, Udostępnij na FB   
Zawiera żelazo które przyswaja się lepiej niż odzwierzęce (wynik struktury porfirynowej fikocyjanin tworzących kompleks z żelazem) 1g. spiruliny dziennie przeciwdziała niedoborowi witaminy A (brak tej witaminy może spowodować ślepotę). Ponadto znajdziemy w niej wiele witamini minerałów:  wit z grupy B, prowitaminy D i E oraz magnez, potas, sód i cynk oraz wiele innych. NASA oficjalnie rekomenduje ją jako pokarm dla astronautów podczas długoterminowych misji kosmicznych. Zastosowano ją w programach dokarmiania niedożywionych dzieci, organizowanych ...
Czytaj więcej

Ziołomiód - czyli ziołowy syrop produkowany przez pszczoły

12 Lut 2018 Warto wiedzieć miód, zioła, ziołomiód, Udostępnij na FB   
Ziołomiody są to syropy (soków roślin zielarskich z cukrem), przerobione, zakonserwowane przez pszczoły. Sacharoza z syropu zostaje rozłożona na cukry proste za pomocą enzymów dodawanych przez pszczoły. Pszczoły przerabiają w ten sposób syrop, aby był dla nich pokarmem, zapasem na zimę (nie trawią cukrów złożonych). Dlaczego warto zastanowić się nad stosowaniem ziołomiodu? Czy zwykły miód nie wystarczy? Oba te produkty posiadają bardzo cenne dla naszego zdrowia właściwości, jednak ziołomiody, poza cechami podobnymi do miodu, zawierają dodatkowo składniki zi&o...
Czytaj więcej

Test wskazujący poziom witamin i minerałów

6 Lut 2018 Aktualności test, witaminy, minerały, bezbolesny, Udostępnij na FB   
Szybki i bezbolesny test witamin i minerałów - 50zł Za pomocą kwantowego analizatora biorezonansowego uzyskujemy informacje o poziomie składników odżywczych czyli witamin i minerałów w naszym organizmie. Po wykonanym teście wskazuję jakie składniki pokarmowe należy stosować aby uzupełnić wskazane niedobory. Dzięki zaawansowanej aparaturze test jest szybki, bezbolesny oraz zajmuje tylko kilka minut, to doskonałe rozwiązanie dla dzieci oraz wszystkich którzy nie lubią igieł. Do zdrowej egzystencji człowiek potrzebuje czystej wody, św...
Czytaj więcej

Sok z czerwonego buraka

2 Lut 2018 Domowa apteczka sok, czerwony burak, Udostępnij na FB   
Częste picie soku z buraka czerwonego pomaga w leczeniu wielu schorzeń, m.in. nadciśnienia, chorób układu pokarmowego, a nawet poprawia samopoczucie. Burak ćwikłowy jest warzywem cennym ze względu na znaczącą wartość odżywczą. Ma bardzo dużo kwasu foliowego (już 200 g buraka pokrywa połowę jego dziennego zapotrzebowania), zawiera potas, żelazo, mangan, kobalt, witaminy A, C i z grupy B. Jednym z najważniejszych związków występujących w soku z buraka ćwikłowego jest kwas foliowy, który reguluje rozwój i funkcjonowanie komórek oraz wpływa na...
Czytaj więcej

„Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”.

29 Sty 2018 Aktualności Udostępnij na FB   
„Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”.
– Hipokrates

Jedzenie a odżywianie

27 Sty 2018 Warto wiedzieć jedzenie, odżywianie, Udostępnij na FB   
Przecież bardzo dobrze się odzywiam, to dlaczego mam niedobory? Często postrzegamy jedzenie i żywienie jako synonimy. Żywienie jednak w przeciwieństwie do jedzenia zakłada spożywanie pokarmów w sposób świadomy i umożliwiający dostarczenie wszystkich składników pokarmowych do naszego organizmu. Wiele osób traktuje diety oraz zalecenia żywieniowe jako stan przejściowy- sposób na poprawienie kondycji organizmu który zakłada pewien plan (na krótki okres) a później powrót do dotychczasowych nawyków żywieniowych. Kiedy czujemy si...
Czytaj więcej

Woda Strukturyzowana

25 Sty 2018 Domowa apteczka woda, Udostępnij na FB   
Komórki naszego ciała, nasza krew, nasz mózg w 70% składają się z wody.Stan naszego zdrowia i samopoczucia w ogromnym stopniu uzależniony jest od jakości wody oraz ilości jej spożycia. Najkorzystniejsza dla człowieka jest woda „strukturyzowana”. W przyrodzie spotyka się taka wodę w warzywach,owocach, ich sokach i roztopionym lodzie. Jak zrobić”strukturyzowaną” wodę ? Zwykłą wodę nalać do garnuszka o dowolnej objętości, zagotować przykryć, ostudzić i wstawić do zamrażalnika o temperaturze minus 4ºC na 3 – 4 godziny. Gdy woda zamarznie, przeb...
Czytaj więcej

Rewelacyjny chleb bezglutenowy z kaszy gryczanej

23 Sty 2018 Zdrowa kuchnia chleb, bezglutenowy, kasza gryczana, Udostępnij na FB   
1/2 kg białej kaszy gryczanej zalewamy letnią wodą (700 ml.), tak aby cała kasza była zalana wodą. Odstawiamy na 24 godz. - po 8-12godz. sprawdzamy czy woda za mocno nie wyparowała (jak kasza wystaje można dolać ok. 1-2 łyżki wody).  Po 24 godzinach od zalania solimy- 1 płaska łyżka soli kamiennej lub 3 płaskie łyżeczki soli himalajskiej i blendujemy kaszę według uznania. Stopień zblendowania masy ma wpływ na to jakich chleb uzyskamy- lekko zmielona daje chleb gruboziarnisty. Można dosypać pestki słonecznika, siemię lub czarnuszkę. Zaraz po zblendowaniu przekładamy ciasto do ...
Czytaj więcej

Newsletter

Szansa Dla Zdrowia 2018